Tinderslut leger Life coach #80 - Skal jeg finde mig selv eller skal jeg genoverveje forholdet?

Min fødsels-ønskeliste til jordemoder og til Bedstevennen

fafsfg

Jeg var i sidste uge til et fødselsforberedelseskursus, som var en anelse alternativt. Meget af det handlede om visualisering og om at føle nydelse under ens fødsel. Rigtig mange af de ting der blev snakket om var liiiiidt for zen/øko/spelt/yoga-agtigt for mig. Jeg er noget mere kontant generelt. Ikke at jeg synes det var noget vås det der blev sagt, det var måske bare ikke lige det kursus der passede bedst på min personlighed. Men de sagde da nogle få ting som jeg synes var super. Netop det der med at lave en ønskeliste til ens fødsel. Dermed menes der ikke gaver som man ønsker sig, som til ens fødselsdag. Men derimod en liste over de ting man meget gerne vil under sin fødsel, og de ting man meget gerne vil undgå. Det kan være med til at skabe lidt struktur i kaoset når det hele går løs, og det kan hjælpe både ens kæreste og jordemoder til at opfylde ens ønsker, selvom man måske er for meget inde i sig selv til at formidle det. Der kan det hjælpe at det står skrevet ned, i stedet for at farmand eventuelt skal huske det hele, fordi mor her er ude af rækkevidde mentalt. Det her vil jeg rigtig gerne:

Klyx/lavement inden fødsel – Jeg er simpelthen så bange for at skide ud over det hele når jeg føder. Især fordi jeg rigtig gerne vil føde i vand. Det ville simpelthen være den klammeste situation ever, at  sidde der i et fødekar med lort i. Det kan jeg slet ikke magte. Så jeg skal have alt det lavement jeg kan få, så jeg kan skide alt ud inden jeg skal til at presse.

Føde i vand – Jeg vil skide gerne føde i vand. Jeg har altid elsket vand og at bade, og som den trofaste læser ved, så er en tur i badekar også en af de ting jeg gør for at forkæle mig selv i hverdagen. Jeg føler mig tryg og afslappet når jeg befinder mig i vand, og så skulle det desuden også være fantastisk smertelindring, at føde i vand. Og så kan jeg også selv tage imod min baby når hun kommer ud til os. Det ville simpelthen være så stor en oplevelse for mig, selv at tage hende op til mig, når hun kommer til verden.

Hvis jeg ikke kan føde i vand – Hvis det af sundhedsmæssige årsager ikke kan lade sig gøre at føde i vand, så vil jeg gerne føde stående, da jeg tænker at tyngdekraften ligeså godt kan komme en til gode.

Smertelindring – Som sagt vil jeg rigtig gerne føde i vand. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så vil jeg i det mindste gerne bruge vand som smertelindring i udvidelsesfasen. Jeg tænker allerhelst at jeg vil være i et fødekar, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så vil jeg gerne stå under den varme bruser. Jeg vil meget gerne have lattergas som smertelindring, ud over vandet. Det er nok mest aktuelt hvis man ikke føder i vand. Hvis jeg ikke føder i vand, så vil jeg gerne have en varm klud på mellemkødet, både for at smertelindre, men også for at undgå at briste. Jeg vil kun have epiduralblokade som sidste løsning, og hvis jeg bliver så udmattet af udvidelsen og veerne, at jeg næsten ikke har kræfter til at presse.

Hvis veerne stopper – Hvis veerne og min fødsel pludselig går i stå, så vil jeg gerne have alle alternativer der er, før jeg får et ve-drop. Jeg vil først have sat fødslen i gang hvis situationen bliver kritisk, og vi er i tidspres med at få Lilleskid ud.

Ingen studerende under fødslen – Da det er min første fødsel, vil jeg absolut foretrække at der kun er dygtige og erfarne mennesker omkring mig (og Bedstevennen), når Lilleskid kommer til verden. Jeg vil føle mig tryg når jeg føder, og det vil jeg ikke gøre hvis der står en jordemoderelev, eller en sygeplejestuderende og fortæller mig hvad jeg skal gøre.

Musik under fødsel – Jeg har en afslappende playliste på spotify, med musik som både Bedstevennen og jeg elsker. Den kunne jeg rigtig godt tænke mig at føde til, så der blive ren lidt mindre “hospitalsagtig” stemning på fødestuen. Og så synes jeg at det kunne være super fedt af fortælle Lilleskid, når hun bliver ældre, at hun er kommet til verden til disse toner.

Billeder under fødsel – Jeg vil meget gerne have at Bedstevennen tager en masse stemningsbilleder under fødslen. Ikke af mit underliv og af at Lilleskid kommer ud, men jeg vil meget gerne have nogle billeder der siger noget som stemningen og følelserne under fødslen. Jeg tror at jeg ville blive så glad for dem efter fødslen.

Berøring under fødsel – Jeg vil rigtig gerne have at Bedstevennen skal røre ved mig under min fødsel. Jeg vil gerne have at han masserer mig, holder min hånd, og generelt bare mærke at han er ligeså nærværende i den her fødsel, som jeg selv er. Det er egentlig ikke fordi jeg vil serviceres af ham, det er mere fordi jeg gerne vil have at det bliver en intim oplevelse, som jeg virkelig føler at vi har sammen. Desuden kan det være smertelindrende at blive masseret på lænden osv. under fødsel.

Far skal klippe navlestreng – Jeg vil rigtig gerne have at Bedstevennen føler sig som en del af fødslen, selvom det jo selvfølgelig er mig der bliver nødt til at gøre the dirty work. Derfor vil det betyde så meget for mig at han klipper Lilleskids navlestreng. Han er selv lidt nervøs ved tanken, men vil gerne. Desuden skal navlestrengen først klippes når den er stoppet med at pulsere.

Lilleskid skal op til mig med det samme – Med mindre der er noget galt med Lilleskid, så er det super vigtigt for mig at få hende op på mit bryst med det samme hun er kommet til verden. Hun skal ikke vejes og alt muligt først, hun skal op og elskes af Bedstevennen og jeg.

Jeg ved godt at det på ingen måde er sikkert at min fødsel kommer til at forløbe efter mine ønsker, og det er såmænd også okay. Det er jo ikke til at sige om man bliver nødt til at tage andre valg udfra Lilleskids og mit helbred. Det er heller ikke sikkert at jeg overhovedet vil bryde mig om at føde i vand når det kommer til stykket. Men så må vi tilpasse os undervejs. Det er bare rigtig vigtigt for mig at have en eller anden form for plan inden fødslen går i gang. Det giver mig en følelse af kontrol, og det er bare så vigtigt for mig, at jeg ikke føler mig totaltfortabt og ude af kontrol. Jeg er langt mere tryg når jeg har en lille smule kontrol, og at mine grænser bliver overholdt. Så jeg håber at min kommende jordemoder kommer til at tage mine ønsker seriøst, og at informere mig fyldestgørende, hvis vi bliver nødt til at afvige fra mine ønsker/min plan.

Hvad havde I af ønsker på jeres liste?

   

6 kommentarer

 • Pernille

  Jeg fødte for ca 1 år siden og havde ingen liste min gik ind til det med tanken om at jeg ikke kunne styre hvad der skulle ske så kunne ligeså godt bare tage det som det kom.
  Eneste krav var ingen blokade (ved mindre det blev kejsersnit) og det var kun fordi jeg har en rygskade og der kunne være en lille risiko for de kunne gøre mere skade end gavn.
  Min fødsle tog 11 timer fra vandet gik til hun var ude. Brugte kun de sidste 2 på sygehuset. Resten af tiden gik jeg rundt i vores lejlighed da jeg havde fået fortalt det kunne give en hurtigere fødsel hvis man gik rundt :).

  Kom på sygehuset da jeg var 8 cm åben. Og pga overvågning af min datters hjertelyd lå jeg ned og fødte.

  Normalt bliver alle babyer lagt på mors bryst med det samme og kommer ikke væk de første 2-3 timer. Min datter var dog meget lille og få at sikker hun ikke skulle indlægges senere blev hun vejet efter 15 min ca. Synes dog det var ok. Hun var nemlig kun 30 g over vægtgrænsen for at skulle indlægges og havde de ventet skulle hun rent rutinemæssigt indlægges da vægten helt sikker ville ha været under grænsen. – hun blev forresten født 36+3. Men var så stærk og perfekt at vi ikke skulle indlægges eller andet, hun ville bare være juli barn i stedet for august 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Ja jeg tænker såmænd også at det er helt fint, hvis alt ikke går efter planen. Alt kan jo ske til en fødsel – men det giver mig en form for tryghed at have skrevet det hele ned. 🙂

   Ej hvor godt at alt gik som det skulle, og at i undgik indlæggelse. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • En far

  Hej Tinderslut.

  Jeg blev far for første gang for et par år siden. Vi havde en studerende med på stuen, og det var simpelthen den bedste oplevelse nogensinde! – Ens jordemoder (færdiguddannet) kan godt rende lidt ind og ud af stuen, især hvis der er travlt, mens den studerende bliver på stuen hele tiden. Det gav os en enorm stor tryghedsfølelse, og hun gjorde ikke noget uden den uddannende jordemoder havde sagt god for det. Summa summarum, du skal overveje det punkt på listen endnu engang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Godt at vide! Det kunne være at man skulle revurdere det punkt 😉 Tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mel

  Det angående en studerende er heldigvis ikke noget du kan bestemme. Forestil dig, hvis alle sagde sådan? Ja så ville der jo ikke være erfarne dygtige jordemødre.
  Gå ind til det med ro i maven og find ud af det hele i fællesskab.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Det er faktisk noget jeg får indflydelse på – det har min jordemoder bekræftet. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Tinderslut leger Life coach #80 - Skal jeg finde mig selv eller skal jeg genoverveje forholdet?