Bedstevennens nye singlehed..

Min holdning til utroskab

Utroskab har været et emne der har været diskuteret i stor stil her i blogland. Er det okay efter lang tid? Vil man vide det eller blive i uvished, er det noget alle gør, skader det forholdet osv. Både amarorama og Sarah Louise har skrevet indlæg om emnet. Amarorama har sat fokus på emnet med hendes og hendes læseres gakkerfortællinger (som btw helt klart er et kig værd!), og Sarah Louise har sat fokus på emnet ved at skrive et indlæg om hendes holdning til emnet. Begge bloggeres indlæg er blevet debatteret lystigt i deres kommentarfelter, hvilket er super fedt, for det viser, at der i den grad er forskellige holdninger til emnet, og hvad definitionen på utroskab egentlig er.

Min personlige holdning til emnet er ret svævende, må jeg indrømme. Ikke fordi jeg synes at utroskab er okay på nogen måde, men nok fordi jeg synes at det kan være forskelligt fra parforhold til parforhold. Jeg tror at man som en tosomhed, selv definerer hvad utroskab er, og hvor grænsen går. Det optimale er jo, at begge parter har samme opfattelse af hvad der er okay og hvad der ikke er okay. Dét synes jeg er vigtigt at få udspecificeret i den spæde begyndelse af et forhold, for på den måde ved man hvor man står. Jeg tror også det er et emne der er vigtigt at tage op løbende, da ens syn på situationen sagtens kan ændre sig, jo ældre forholdet bliver og jo mere tryg man føler sig med sin partner.

Jeg synes at det er fair nok, at der er nogle der ikke vil vide, hvis deres mand er dem utro en enkelt gang til en julefrokost. At der er nogle der synes at det er okay, og at dét netop kan være årsagen til at man bliver sammen i det lange løb. Måske at det holder kærligheden ved lige, hvad ved jeg. Så længe at det er en indforståethed der er i parforholdet, så kan jeg sådan set ikke se noget alarmerende ved det, selvom det måske nok ikke var sådan jeg ville vælge at gøre det. Men hvem ved, måske virker det for nogen. Og om det overhovedet er utroskab så, kan vel også diskuteres.

Min holdning er nok, at det er utroskab, hvis det er noget man gør udenfor den andens accept, hvor der er tale om bedrag og et brud på en intern aftale eller forståelse. Altså hvor man smadrer tilliden, og sårer den anden dybt. Så er det såmænd lige meget om der er tale om et one-night-stand, en affære eller et helt dobbeltliv. Hvis det er indenfor de aftalte spilleregler i parforholdet, så er det okay, hvis det ikke er, så er du utro, og så er du en bedrager.

Jeg synes som udgangspunkt at begrebet “utroskab” er utrolig diffust, og noget man, i disse moderne tider, selv laver nogle aftaler omkring.

Jeg vil have meget svært ved at acceptere at en eventuel kæreste laver noget intimt med en anden, men på samme måde, så kan jeg sagtens sætte mig ind i tankegange om, at vi er mennesker, vi er ufuldkomne og vi kan begå fejl. Jeg tror da også helt bestemt at der for mig, ville være en stor forskel på, om det var en engangsforeteelse eller en affære der var tale om. Og så er der en betydelig forskel på hvordan det bliver håndteret. For mig er ærlighed den allervigtigste faktor. Hvis man er ærlig omkring man hvad har gjort, så er der i hvert fald en chance for at bevare tilliden i forholdet, på et vist plan. For faktum er, at der absolut ingen garantier er i livet.

En affære ville dog aldrig kunne kategoriseres som “en fejl” i mine øjne. En affære er et aktivt valg, som man har taget igen og igen, hvor man ikke vælger det fra, selvom man ved at konsekvenserne for valget kan gøre at man mister sin partner. I mine øjne betyder partneren ikke nok så, og så burde man have taget valget om at gå helt. Det skal dog siges, at jeg sagtens forstår folk, der vælger at levet i åbne forhold på den ene eller anden måde, selvom jeg nok ikke selv kunne.

Er der nogle af jer der har efterfaringer med utroskab? Og er der nogle der har prøvet at være i forhold, som andre måske ville se som atypiske, men som fungerede godt for jer?

 

P2wOt

10 kommentarer

 • Simone

  Jeg har det fuldstændig ligesom dig. Jeg dømmer ikke hvordan alle andre lever i deres forhold, men jeg ved, at jeg ikke selv kunne.

  Jeg er bare af person heller ikke en, der lige kommer til at være nogen utro. Så tror jeg ville have svært ved at være sammen med en partner, hvor det kunne være noget han let faldt i.

  Jeg kunne til gengæld godt tænke mig at høre din mening om at være sammen med en fyr, der har en kæreste? For det har jeg virkelig diskuteret meget med mine veninder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Det kunne faktisk også være ret relevant, det tror jeg da bestemt at jeg vil lave et indlæg om. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det indlæg vil jeg også gerne læse. Det er jeg – mildt sagt og meget irriterende egentlig – ret optaget af i øjeblikket 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Jeg skal gøre hvad jeg kan 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Burhan G

  Jeg synes, at utroskab er et emne, der er svært at have en sort/hvid holdning til, for det er ekstremt individuelt, hvordan det skal gribes an, synes jeg. Selvfølgelig er det ikke okay! MEN, som du selv pointerer, så kan det i nogle tilfælde være det, der er med til at holde sammen på tingene.
  Nu har jeg været i et forhold, hvor min partner var mig utro to gange. Den første gang accepterede jeg det, og jeg ved ærligt talt ikke, om jeg er glad for, at jeg fik det af vide. Det ødelægger simpelthen så meget inden i en, og det er, ihvertfald for mig, en meget svær ting at skulle bearbejde. Der ligger et kæmpe arbejde i efterfølgende at skulle bygge tilliden op igen, og i nogle tilfælde tror jeg ikke, at det kan reddes. I mit tilfælde skabte det udelukkende mistillid. Det fuckede simpelthen mine tanker op, og efterfølgende når min kæreste var i byen lå jeg tit søvnløs og ventede på, at hun kom hjem til mig eller ringede og sagde, at hun kom hjem. Men det er uholdbart at være i et forhold, hvor man ikke kan slappe af, og hvor man psykisk føler så stort et pres. Hun var ikke klar over, hvor meget det rykkede ved mig rent mentalt, og efterfølgende så jeg på hende på en helt anden måde. Da hun så lavede en smutter 2. gang 3 måneder efter med den samme, blev jeg nødt til at trække en streg. Normalt ved jeg ikke, om jeg ville have accepteret det første gang – der ville jeg egentlig nok bare have cuttet den. Men eftersom det var min bedste veninde før vi blev kærester, så var min “smertegrænse” nok lidt større, idet jeg virkelig gerne ville få det til at fungere.
  Jeg tror dog godt, at man kan få et forhold til at fungere igen, på trods af utroskab. Men det kræver virkelig en indsats fra begge parter, og den part der har været utro, skal være indstillet på, at der kommer en periode med en del reaktioner, der virkelig kan trække tænderne ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Det tror jeg at du har ret i – altså det med at man skal være indforstået med perioder hvor det hele er lort, hvis man vælger at tilgive og at blive i forholdet.

   Tak for dit input!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Av. Det er et svært emne.
  Det eneste jeg ved er vist, at jeg ikke ved noget. Det troede jeg, at jeg gjorde, men virkeligheden har vist mig noget andet. Det er jeg netop begyndt at skrive om, fordi livet tog en afsindig drejning for mig på mange måder. Min skrivestil er meget en anden end din, og jeg viser kun brudstykker, men måske jeg kan give fornemmelser af, at der er meget på spil. Også meget mere end rigtigt og forkert. Hvad stiller man op, når noget man egentlig er imod er det mest meningsfyldte der er sket længe? Jeg er vist ikke den rigtige at spørge. Men læs med, hvis du har lyst. Jeg kender så absolut ikke slutningen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Ja, det er et super svært emne, og derfor også noget jeg synes man skal fokusere på. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg dømmer ikke andre folks forhold, det er ikke noget jeg bør blande mig i, og derfor gør jeg det heller ikke. Men jeg har meget klare linjer om hvordan mit eget forhold skal være. Jeg har haft utro tæt på kroppen, da en tidligere kæreste levede et dobbeltliv i ca. 6 måneder. Så jeg har en meget klar skillelinje om hvad der er tilladt og hvad der ikke er.. 🙂

  http://cillesunivers.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tinderslut

   Det er også sådan jeg har det, altså, at folk må selv om hvordan de får deres forhold til at køre, så længe det ikke handler om løgne, bedrag og sårede følelser. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedstevennens nye singlehed..